Bundan 4-5 yıl önce kurumların aslında battığını ama henüz bunun farkında olmadıklarını söylüyordum. Şimdi bazıları frk etmeye başladı.
Bazı arkadaşlar hala 100 çocukla ayda 5-10 binTL kar etmenin gerçekten "kar" olduğunu zannediyor. En basitinden bir idari para cezasının 13-14 bin, kıdem tazmınatlarının 10 binlerce lira tuttuğundan haberleri yok. Zaten şu anda 5-10 bin TL kar da yok.
Bana göre sektörün böyle sürdürülmesi mümkün değil. Sistem bir yerinden patlayacaktır. Ya devlet bu ödemeleri toptan durduracak, ya da ödeme şeklini değiştirecek.
Son bir kaç yıldır kurumunu kapatıp özel çalışmaya geçen pek çok bildiğim kişi var. Ya küçük bir yer tutup sadece özel çocuklara çalışıyor, ya da evlere gidiyorlar. Bizler hala ne fark ücreti alabiliyor, ne de özel çocuklara çalışabiliyoruz.
Servis denilen kangren bir durum var. Kurumlar ne servis ücreti alabiliyor, ne de servisten vazgeçebiliyor. Bildiğiniz ücretsiz servis hizmeti veren, 60km uzaktan çocuk getiren başka eğitim kurumları var mı?
Ben sayın Garip'e bir konuda katılıyorum. Devletin verdiği parayla ben bu işi dörtdörtlük yapıyorum, hatta biraz da para kazanıyorum diyen herkes ya yalan söylüyor, ya da kendisini kandırıyor. Oturup hesapladığımda minimum seans maliyeti 100TL üstünde çıkıyor. Kald ki nitelikli hizmet vermek isterseniz bunun en az 1,5 katını düşünmek lazım.
Ama niteliğin ne önemi var ki? Devlet benim 26 yıllık kurumumla, 15-20 yıllık personelimle 3 gün önce açılmış yeni mezun sertifikalı 5-10 personelli kurumu bir tutuyor. Bugün niteliğiniz değil, niceliğiniz, yani servise kaç çocuk doldurabildiğiniz daha önemli.
Sonuç olarak; bu sektörün geleceği falan yok. Sadece kendimizi kandırıyoruz. Bu yıl yüzde 5 zam mı olur, %25 zammı olur diye tartışmak bile artık bana anlamsız geliyor. Bana kalırsa devlet bu işi kendi üstlensin artık. Bize de ödeme falan yapmasın, bıraksın özel çalışalım. Ha, küçülürüz falan... ama hiç değilse doğru düzgün iş yaparız.