Konuşulmuş tartışılmış bir konuyu tekrar canlandıracak gibi olacağım ancak konu ile ilgili birkaç okuma yaparken tartışma karşıma çıktı ve kendimce yanlış yorumlandığını düşündüğüm bu konuda fikir beyan etmek istedim.
Evet, İBK her ne suretle olursa olsun özel eğitim kurumu çalışanlarının sözleşmelerinin belirli hala gelmeyeceğini teyit etti. Böylece daha önce var olan belirli süreli, asgari süreli tartışmasına üzücü şekilde son verdi. Zira İBK'daki karşı oyda belirtildiği gibi bu husus işçi lehine yorum ilkesine aykırıdır. Ancak bu hususu maalesef olarak belirtmemin sebebi şudur ki, bu karar ile özel eğitim kurumlarında çalışanların;
1- ne kadar yenilenirse yenilensin iş akitleri belirsiz süreli olmayacaktır.
2- belirsiz süreli olmamasından kaynaklı olarak sözleşmenin bitiminde yenileme yapılmadığında (ister işçi ister işveren tarafından) ihbar tazminatı ödenmeyecektir.
3- Belirsiz süreli bir iş akti olmadığıdan işçiler iş güvencesinden faydalanmayacak ve işe iade davası açamayacaklardır.
Ancak bu iki husus veya İBK kişilerin kıdem tazminatı almasına engel değildir. Bu hususla ilgili de yargıtay kararları mevcuttur. Belirli süreli iş sözleşmelerinde kıdem tazminatı alınmayacağına dair herhangi bir düzenleme söz konusu değildir. Şartlar sağlanıyorsa elbette kıdem tazminatı alınabilecektir.
Kıdem tazminatı dışında eğer şartlarını sağlıyorsa işçi kötü niyet tazminatı, ulusal bayram ve genel tatil ücreti, fazla mesai ücreti, eksik ödenen ücretleri, agi vs. isteyebilir.