Spor merkezi dışında, örneğin Ankara'da bir işhanının bürosunda veya bir apartman dairesinde, danışmanlık merkezi adı altında bu işleri yapan bir sürü yer var.
Bunlar eğitim merkezi diye görünmüyor. Fatura yok, bir şey yok. Çocuk kaydı yok. Şimdi MEB bunları nasıl bulup denetleyecek. MEB müfettişi böyle bir yere gelse hangi sıfatla denetleyecek? ASPB bakanlığı gelse hangi sıfatla denetleyecek?
Öyle spor merkezi adı altında çalışan yerler sayılı. Ama danışmanlık merkezi, yaşam koçluğu falan gibi akıl almaz sayıda yer var. Bunların denetlenmesi çok zor.
Diğer taraftan ortada bir mevzuat eksikliği de var. Örneğin ben şimdi desem ki özel çalışmak istiyorum, raporlu çocuk falan almayacağım... Bunun için nereden ruhsat alacağım? Mesela Dil Konuşma terapistleri kendilerine yer açıyor. Adam diyor ki ben felç geçirene, diksiyon bozukluğu olanlara, kekemelere falan terapi yapıyorum. Eğitimle işim yok!
Sağlık merkezi değil oradan ruhsat alsın. Eğitim merkezi değil, buradan alsın.
Demem o ki, bu işler tehditle olmaz. Düzenleyici işlemle, yani yasa, yönetmelik vs. ile disipline edilmeli.
Yoksa ben de bu tür yerlerin işleyişini doğru bulmuyorum. Ama yapmak isteyene de yol gözterecek bir mevzuat olmalı...