barisltd yazan:
fahrettin75 yazan:
bahsettiğiniz yıllardaki enflasyon oranı ile içinde bulunduğumuz durum bir değil. Geçmiş yıllarda TL nin bir itibari ve döviz karşısında bi rekabeti söz konusu idi. En azından bu 2016 için bunu söylemek imkansız.
Bu teziniz pek doğru değil... Ben sadece artış oranlarını vermiştim. Aşağıdaki ise enflasyon oranı ile birlikte. Özellikle 2006'dan sonrasını aldım. Çünkü öncesinde hem hem flasyon dediğiniz gibi kararsız, hem de biz 2006'da MEB'e geçtik.
Artış ....... Enf.
0,00 ....... 9,37
4,44 ....... 6,44
3,99 ....... 7,9
2,30 ....... 6,3
10,00 ..... 10,8
7,05 ...... 11,13
5,10 ....... 7,31
5,86 ....... 7,75
Görüldüğü üzere Maliye enflasyon neymiş, döviz kaç olmuş falan iplemiyor. 2013'e kadar olan yıllarda döviz artışı enflasyonun çok çok altındadır.
Kanaatimce Maliye'nin kriteri "ben bu işe ne kadar az kaynak ayırabilirim" den ibarettir. Yani "kurumlar ölmesin ama fazladan bir şey de vermeyeyim" demektedir.

Elbette sayın barış. Tabi ki enflosyon oranında bir zam almayı ummuyoruz (hayal etmiyoruz diyelim). Ancak belli bir kriterin altına inemeyeceği gerçeğini de çarpıtmamak lazım, kastettiğim budur.
Mevcut durumda bir enflasyon var ve bunun altında ama kurumların ayakta kalmalarına imkan verecek bir seviyede olmalı, oldu, olacak. Bunun altında öngörülmesi yanlış. Öyle olsa idi şu an keçi besliyor olurduk sanırım. Dürüst olmak gerekirse kar marjı az evet katılıyorum, ancak bunun devamlılık seviyesinin altına bugüne kadar çekilmediği ve bu sene de hükümetin bu politikaya devam edeceği (zorunluluğu) yönünde kanaatim.
Devletin bu sektörü iki katı maliyetle kendi bünyesinde yapmaya hiç niyeti yok, olmayacakta. Sizin de söylediğiniz ne kadar az verebilirim in derdinde. Ama bunun yaşam standartlarının altında olamayacağını hesap uzmanı olarak kendileri de biliyordur emin olunuz..