ÖZEL EĞİTİM DERNEKLERİ KONFEDERASYONU VE PAYDAŞLARINDAN BASIN AÇIKLAMASI

Değerli Basın Mensupları, 

2005 yılına kadar toplumdan izole edilen, evlerinden çıkamayan, sadece 35.000 engelli bireyin eğitim aldığı özel eğitim alanımız, Sayın Cumhurbaşkanımızın duyarlılığı ile başlayıp hak temeline dönüşen ve günümüzde 525.000 engelli bireyin eğitim aldığı, 52.000 personelin istihdam edildiği, 800.000 engelli bireyin de rehabilitasyonsürecini başarıyla tamamlayarak topluma kazandırıldığı dünyaya örnek bir modele ulaşmıştır.

2005 yılında sadece S.S.K ve Emekli Sandığı mensubu olanların çocuklarına sunulan özel eğitim ve rehabilitasyon hizmeti, tüm TBMM mensuplarının mutabakatı ile yürürlüğe giren 5378 sayılı Kanun ile sosyal güvencesi olsun olmasın tüm engelli bireylerin bu hizmetten yararlandığı bir alan olmuştur.

Ancak son yıllarda özel eğitim ve rehabilitasyonhizmetlerine ödenen kamu katkısının ülkedeki ekonomik göstergelerin çok altında kaldığı görülmektedir. Kurumların hizmet sunum maliyetleri dikkate alınmadan belirlenen yıllık ücret artışları hizmet sunumunun sürdürülebilirliğini neredeyse imkânsız hale getirmiştir. Ayrıca engelli çocukların rehabilitasyon merkezlerine taşınmasını sağlamak için mutlak bir gereklilik olan servis hizmetinin tarafımızdan ücretsiz yapılıyor olması sektöre mali açıdan büyük bir yük getirmektedir.

Gelinen noktada; 2005 yılında bir öğrenci için ödenen aylık özel eğitim ödemesi bir asgari ücret miktarı kadar iken, 2022 yılına gelindiğinde asgari ücretin %27’sine gerilemiştir. Bu durum kurumlarımızı ağır bir ekonomik tablo ile karşı karşıya bırakmıştır. Personel, akaryakıt, kira, kırtasiye, eğitim materyali, ısınma, elektrik, gıda vb. kalemlerde öngörülemeyen artışlar olmuştur.    

Üzülerek söylemeliyiz ki, mevcut ve hızla artan bahsettiğimiz giderlerle hizmetin sürdürülebilmesi mümkün olamamaktadır. Sadece kamunun aktardığı kaynakla hizmeti sürdürme zorunluluğumuz dikkate alındığında acil ve çok ivedi olarak gerekli mevzuat düzenlemeleri yapılarak 1 Temmuz 2022 den geçerli olmak üzere; 

“Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde hizmet alan her bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına; 1 saat bireysel eğitim seans ücreti için KDV hariç olmak üzere; 1000 gösterge rakamının memur maaş katsayısının çarpımı sonucunda bulunacak tutar ile bir saat grup eğitim seans ücreti için 625 gösterge rakamının memur maaş katsayısının çarpımı sonucunda bulunacak tutar ödenir.” 

 

 

 

 

 

Bir başka deyişle;

“Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde hizmet alan her bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına; 1 saat bireysel eğitim seans ücreti için KDV hariç olmak üzere; Net asgari ücretin % 7 sinin çarpımı sonucunda bulunacak tutar ile bir saat grup eğitim seans ücreti için net asgari ücretin % 5 inin çarpımı sonucunda bulunacak tutar ödenir.” 

Aynı zamanda bir aylık özel eğitim ve rehabilitasyon hizmeti için; “Sadece Bireysel özel eğitim ve rehabilitasyon hizmeti önerilen özel gereksinimli bireylere ayda 10 seans, Bireysel ve grup özel eğitim ve rehabilitasyon hizmeti önerilen özel gereksinimli bireylere ayda sekiz seans bireysel ve dört seans grup hizmeti verilir.” 

hükmünün eklenmesi ile sorunun çözümünün sağlanacağı inancını taşımaktayız.

Aynı zamanda seans ücretlerimizin bir orana bağlanmış olmasının özel eğitim ve rehabilitasyonhizmetinin gelecek planlamasının yapılması konusunda da önemli bir paradigma değişikliğini sağlamış olması da hizmet sunulan özel gereksinimlibireyler açısından da büyük bir kazanıma neden olacaktır.

28 Haziran 2022 Salı günü, saat 10.00-12.00’ de Ankara Ticaret Odası Merkez Binası Toplantı Salonunda Türkiye’nin birçok ilinden katılım gösterecek Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri ile üyelerimizin katılımı ile yapacağımız kamuoyu bilgilendirme toplantısına katılımınızdan dolayı teşekkür ederiz.  

Kamuoyuna saygı ile duyururuz.

BİLDİRİYE DESTEK VEREN SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI

 

1-Türkiye Sakatlar Konfederasyonu

2-Türkiye Otizim Meclisi

3- Zihinsel Özürlüler Federasyonu

4- Türkiye Sağırlar Milli Federasyonu

5- Türkiye Ortopedik Engelliler Federasyonu

6- Görme Engelliler Federasyonu

7- Özel Özel Eğitim Dernekleri Federasyonu

8- Anadolu Özel Özel Eğitim Dernekleri Federasyonu

9- Avrupa Özel Özel Eğitim Dernekleri Federasyonu

10- Uluslararası Down Sendromu Federasyonu 

11-Otizim Dernekleri Federasyonu

12- Tüm Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Kurumları Derneği (ÖZERKDER) 

13- ÖZDER

12- Türkiye Fizyoterapistler Derneği

13- Disleksi Derneği

14- Altı Nokta Körler Derneği

15- Altı Nokta Körler Vakfı

16-Otizim Güçlü Aile Derneği

17-İlgi Otizim Derneği

18-Asperger Sendromu ve Otizimle Hayat Derneği

19- ÖZEKURDER

20- İSREM

21- EGE-DER

22- AKREM

23- DÖKDER

24- KAR-DER

25- BİZİM ANADOLU ÖZEL EĞİTİM DERNEĞİ

26- BURSA ÖZEL EĞİTİM KURUMLARI DERNEĞİ

27- GÜNDER

28- KOCREM

29- DİREM

30- İÇÖRMDER